In de zwangerschap zijn verschillende momenten waarop je kunt kiezen voor een echo of een onderzoek. De meeste echo’s worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Alle echo’s, met uitzondering van de 13-wekenecho (ETSEO) en de 20-wekenecho (TTSEO), worden door ons op de praktijk verricht.
Deze echo kan plaatsvinden rond 8 weken zwangerschap. Hierbij kijken we in de eerste plaats of het hartje van de baby klopt en of de grootte van de baby overeenkomt met de verwachte zwangerschapsduur. Daarnaast kunnen we ook zien of je zwanger bent van één of meer kindjes. We proberen deze echo te maken via de buik. Hiervoor is het handig om te zorgen voor een gevulde blaas, dit zorgt voor een beter beeld met de echo. Soms kun je het bij deze vroege termijn niet of onvoldoende zien met de uitwendige echo. We kunnen dan de echo inwendig maken via de vagina.
Bij voorkeur wordt er rond 11 weken zwangerschap een termijnecho gemaakt. Bij deze echo wordt het kindje opgemeten en kan er nauwkeurig een zwangerschapsduur worden vastgesteld. Dit maakt dat we ook een uitgerekende datum kunnen vaststellen. Wanneer er sprake is van een gevulde blaas kan deze echo bijna altijd uitwendig, via de buik, gemaakt worden.
Vroeg in de zwangerschap kun je vanaf september 2021 kiezen voor de 13 weken echo, ook wel Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) genoemd. Je besluit zelf of je hier gebruik van wilt maken. Deze echo vindt plaats tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. Er wordt met deze echo gekeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Een lichamelijke afwijking is bijvoorbeeld een hartafwijking, een open rug, een waterhoofd of een nierafwijking.
In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet met een wetenschappelijke studie (IMITAS studie). Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo. Om dit onderzoek te laten uitvoeren en de onderzoekers toegang te geven tot de gegevens van het onderzoek, dien je een toestemmingsformulier te ondertekenen.
In de zwangerschap kun je kiezen voor het Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO). Hiermee kun je laten onderzoeken of jullie kind lichamelijke afwijkingen heeft zoals bijvoorbeeld een open ruggetje of hazenlip. Ook wordt er gekeken naar de aanleg en de ontwikkeling van de organen. Het SEO geeft geen garantie op een perfect gezond kind. Je kunt met een echo niet alles zien, soms zijn er afwijkingen die pas na de geboorte of op latere leeftijd ontdekt kunnen worden. Indien er wel afwijkingen of bijzonderheden worden gezien, dan hoor je dat direct. Je wordt dan verwezen naar een gynaecoloog en je kunt dan in aanmerking komen voor vervolgonderzoek.
Op indicatie wordt er in de zwangerschap één of meerdere keren een groeiecho verricht. Deze indicatie kan al bij aanvang van de zwangerschap duidelijk zijn, maar kan ook in de zwangerschap ontstaan. Wanneer dit nodig is zal dit door ons met je worden besproken. Groeiecho’s vinden meestal plaats tussen 28 en 34 weken.
Het kan zijn dat bij de 20-wekenecho / SEO is gezien dat de placenta laag ligt. Dichtbij of over de baarmoedermond heen. Een placenta die te laag ligt kan een belemmering vormen voor een natuurlijke bevalling. Rond 32 weken is goed te beoordelen of de placenta dan voldoende ver omhoog is getrokken bij de baarmoedermond vandaan. Houd er rekening mee dat dit een inwendige (vaginale) echo zal zijn.
Deze echo vindt plaats rond 35-36 weken zwangerschap. Hierbij wordt gekeken of het kind daadwerkelijk met het hoofdje naar beneden ligt. Daarnaast wordt gekeken naar de placenta en wordt beoordeeld of er voldoende vruchtwater is. Door het maken van de liggingsecho verkleinen we de kans op het missen van een kind in stuitligging door het doen van alleen uitwendig onderzoek.
Bij ons in de praktijk kun je ook kiezen voor een wensecho. De echo wordt verricht door de verloskundige, tevens opgeleid tot echoscopist. Misschien vind je het leuk om nog eens extra te kijken naar je kindje, wil je zien hoe het zich ontwikkelt of ben je benieuwd naar het geslacht (mogelijk vanaf 16 weken). Houd er rekening mee dat wij geen invloed hebben op het perfect slagen van de echo. Dit ligt aan de ligging van de baby, maar ook aan de hoeveelheid vruchtwater en de postuur van de zwangere.
Deze echo is op eigen verzoek en wordt daarom niet vergoed door je zorgverzekeraar.
Tarieven: