Eindelijk is daar het moment, jullie kindje is geboren. Een bijzondere periode breekt aan. De komende tijd komt er veel op jullie af, daarom hebben wij de meest praktische informatie op een rijtje gezet.
Wanneer jullie in het ziekenhuis zijn bevallen zorg je ervoor dat je de kraamzorg hebt gebeld als je naar huis gaat. De kraamzorgster is er voor moeder en kind en zorgt ervoor dat de komende dagen de zorg thuis goed geregeld is. Ook worden wij graag zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de geboorte. Laat je ons ook weten wanneer jullie naar huis mogen? Wij komen in de eerste week in principe om de dag thuis langs om te kijken hoe het met moeder en kind gaat.
Daarnaast zijn wij 24/7 bereikbaar, bij zorgen en twijfel mag je ons altijd bellen. Hieronder vind je voor de eerste dagen handige informatie.
Voeding
Temperatuur
De normale temperatuur van een baby is tussen de 36,5 en 37,5 0 C. In het begin is het lastig voor een baby zichzelf warm te houden.. Vandaar dat ze een mutsje nodig kunnen hebben, soms moeten er ook kruiken warm gemaakt worden. Als de temperatuur onder de 36,50 C komt is het belangrijk dat jullie zorgen dat de kruiken warm zijn, jullie kindje een mutsje opheeft en warm ingepakt is. Na één uur meet je nogmaals de temperatuur. Mocht deze stijgen dan is het goed, mocht de temperatuur echter dalen dan moet je ons bellen. Dit geldt ook als de temperatuur boven de 37,5 0 C komt en je juist de kruiken hebt weggehaald en het mutsje af gedaan hebt.
Nog een aantal extra tips:
Spugen
Baby’s zijn de eerste 24 – 48 uur regelmatig misselijk, waardoor ze moeilijker drinken en ook kunnen spugen. Dit kan nog wat vruchtwater, slijm of bloed zijn. Schrik hier niet van en houd je baby rechtop tot het over is. Eventueel kun je met een gaasje uit je kraampakket restjes slijm uit de mondhoeken weg vegen.
Kleur
De eerste 24 uur is een baby in principe roze, we zien wel dat handjes en voetjes blauw kunnen zijn, dit is normaal. Mocht je baby binnen 24 uur geel worden of wanneer je baby blauw rondom de lippen wordt dan bel je ons direct.
Huilen
Baby’s kunnen maar op één manier communiceren en dat is door middel van huilen. Dit kan van alles betekenen: honger, vieze luier, zuigbehoefte, krampjes, koud/warm of misschien zoekt je kindje juist geborgenheid. Je geeft je kindje geborgenheid door het vooral dicht bij je te nemen. Jouw geur, stem en hartslag zullen vertrouwd voelen en troost bieden. Probeer zelf altijd rustig te blijven, je baby neemt al snel jouw onrust en eventuele onzekerheid over.
Plassen
Het kan na je bevalling even duren voordat je kan plassen, dit is niet abnormaal. Probeer voldoende te drinken. Misschien lukt het te plassen als je onder de douche staat. We willen graag dat je binnen 6 uur na je bevalling heb geplast. Als dit niet lukt neem je met ons contact op.
Bloedverlies
Direct na je bevalling heb je bloedverlies dit is vaak ruimer dan een menstruatie. Je kan ook bloedstolsels verliezen, soms ter grootte van een tennisbal. Verlies je in een half uur tijd meerdere grote stolsel en heb je met gemak een kraamverband vol? Heb je het gevoel van ‘er staat een kraan open’. Dan moet je ons direct bellen.
Naweeën
Helaas kan je na je bevalling nog last hebben van weeën, we noemen dit naweeën. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken. Tijdens het geven van borstvoeding zal je baarmoeder onder invloed van hormonen extra samentrekken. Het is normaal dat je naweeën krijgt, de één heeft hier meer last van dan de ander. Je mag tegen de pijn van de naweeën paracetamol nemen volgens de bijsluiter.